Πληροφορίες για το αναλογικό σύστημα Διοδίων


04/04/2018
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το υφιστάμενο καθεστώς διοδίων μετωπικών σταθμών, θα αντικατασταθεί από ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση.
Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας με εξαίρεση την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας – Άκτιου, στις οποίες όμως επίσης θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διοδίου τέλους.
 
Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
1.    Δικαιότερη χρέωση του χρήστη, αποκλειστικά με βάση τη διανυόμενη χιλιομετρική απόσταση.
2.    Αποφυγή των συχνών στάσεων των οχημάτων στους σταθμούς διοδίων για την καταβολή του αντιτίμου (συχνά ανά 30-40 χλμ.) και επομένως συντομότερες μετακινήσεις, μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και μόλυνσης του περιβάλλοντος.
3.    Προσαρμογή προς την ισχύουσα σχετική κοινοτική νομοθεσία.
 
Το νέο σύστημα αναλογικών διοδίων θα βασίζεται σε διαφορετική αρχή λειτουργίας στα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης οχήματα. Συγκεκριμένα:
1.    Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading - ANPR).
2.    Τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια "Εποχούμενη Συσκευή" (On Board Unit - OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS). Η καταγραφή της διαδρομής των επαγγελματικής χρήσεως οχημάτων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εφαρμογές, όπως στη διαχείριση στόλου αυτοκινήτων, την επιτήρηση χρήσης στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, κ.α.
* Για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα θα καταγράφεται μόνο η διανυθείσα απόσταση στον αυτοκινητόδρομο ώστε το σύστημα να καλύπτει όλες τις προδιαγραφές προστασίας προσωπικών δεδομένων των χρηστών.